back to top
17.8 C
София

Какво да имате предвид когато избирате подходящия уеб хостинг за вашия малък онлайн магазин на WordPress

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

В днешния дигитален свят много трудно бихме могли да си представим бизнес, който да не е представен онлайн по някакъв начин – независимо дали това ще е корпоративната му страница в някоя от социалните мрежи, дали ще е информационен уебсайт или пък онлайн магазин.

Още повече – в последните месеци на световна пандемия, прекарани в изолация, сякаш не само засилиха интереса към онлайн пазаруването – напротив, превърнаха този вид търговия в основен източник на стоки и услуги за голяма част от населението на планетата.

България, разбира се, не остана по-назад в тази нарастваща лавинообразно тенденция. Това, за съжаление, доведе до фалит на много търговци, които разполагаха с физически магазини, моят град и това, което се случва на главната ни улица е поредното доказателство за тази тенденция – накъдето и да погледнеш, срещу теб стоят празни помещения на някога много популярни магазини, които са били първи и основен източник на стоки – както от първа необходимост, така и на луксозни стоки, без които, съгласете се, бихме могли да живеем.

И така – реалностите са такива, каквито са. От нас зависи как ще ги посрещнем. От нас зависи дали ще продължим да се радваме на един успешен, процъфтяващ бизнес или ще сме поредните, които ще „ударят кепенците”.

И за да не ни се случи така, че да пропилеем толкова инвестиции и усилия на вятъра, силно препоръчвам да се ориентирате към електронната търговия ако още не сте го направили.

В подкрепа на тепърва прохождащите от вас, реших да спретна този кратък „наръчник” как точно да подберете подходящия за вас хостинг, който да е идеален за малък онлайн магазин като вашия.

Какъв хостинг план да избера?

Това, което накратко следва да знаете и да конкретизирате е:

  • Какви са вашите хостинг нужди?
  • Какви са различните хостинг планове на различните хостинг доставчици и какви точно гаранции предоставят те?
  • Какви конкретни опции за надграждане (ъпгрейд) вървят с отделните хостинг планове
  • Какви допълнения можете да получите към плана, който изберете (като пример мога да дам колко броя домейни са възможни)

След като сте направили това първоначално проучване, много добра идея е да сравните цените при направата на нова поръчка и при подновяване на текущ хостинг план. Чудесна идея е и да се запознаете с Общите условия на доставчика, да разгледате контролния панел на дадения хостинг, както и да обърнете специално внимание какви са условията при прекратяване на услугата, допълнителните условия и отстраняването на акаунта.

Друга характеристика, която задължително трябва да вземете предвид е back up-а на сайта.

И сега вече стигаме до ключовия момент – от какъв хостинг точно се нуждаете

Преди да направите дадена конкретна поръчка, обмислете и вземете предвид следното:

  • Какъв е сайта, който искате да създадете – във Вашия случай това е малък онлайн магазин
  • Знаете, че платформата ще бъде WordPress
  • Ще Ви бъде ли необходима специфична софтуерна версия (например, PHP версия)
  • Ще Ви бъдат ли нужни специални плъгини
  • Какъв трафик се предвижда да има онлайн магазинът Ви – по-нисък или по-висок

Позволявам си да споделя и един подробен обзор на услугите, които лично аз считам за надеждни, който ще намерите на този сайт.

Видове хостинг

 

  • Споделен хостинг – в този случай много на брой сайтове биват разположени на един и същи сървър, споделяйки еднакви ресурси. Съответно – собствениците на въпросните сайтове споделят помежду си разходите за този конкретен сървър. Тази опция е много подходяща за бизнеси, които тепърва стартират или са сайтове, които не се нуждаят от някакви по-особени и специални ресурси. Като цена – този вид е един от най-изгодните като за начало.
  • Риселър пакет – тук купувача на този хостинг е в правото си да го препродава на трети лица. Риселърът, като такъв, би могъл да купи автономен сървър или споделен хостинг. При втория вариант обаче, той може да предостави само част от ресурсите си, но не и сървър.
  • Виртуални (VPS) сървъри – напълно автономни, те са на една физическа машина и предоставят значително по-голяма свобода на потребителите си. Въпреки, че няколко от тях са на едно място, те работят поотделно и не споделят ресурси помежду си. Това буквално означава, че биха могли да имат съвсем различни един от друг параметри.
  • Облачни сървъри – този тип хостинг гарантира много голяма гъвкавост, много опции за надграждане на параметри и то в реално време, от всяка една точка на планетата, както и непрекъснатост на работния процес. От гледна точка на оптимизацията този вариант е отличен – плащате само за това, което реално получавате.
  • Наети сървъри – споменавам този вариант само защото искрено вярвам, че бизнесът Ви категорични има потенциал да се разрасне. Представляват физическа машина, която се отдава под наем и ви дава възможност да ползвате всички нейни ресурси. Вариантът е подходящ за хостване на голям брой сайтове, които са ваша собственост или пък сайт, който се радва на значително по-голям трафик от потребители.

Уебсайт, който би могъл да ви е полезен не само в избора на хостинг, но и за всичко, свързано с виртуалното пространство, ще намерите тук.

Следващата стъпка е да разгледаме ценовите нива

Цената, макар и не без значение, би следвало да не бъде определяща, защото, както знаем – за повече пари получаваме и по-добро качество, а евтиното, знаем, винаги излиза скъпо. И щом става дума за бизнеса ни, не мисля, че е редно да спестяваме от нещо толкова жизненоважно, колкото е хостингът за един онлайн магазин (макар и малък).

Разглеждайте, сравнявайте, консултирайте се, питайте доставчиците, питайте и познати с онлайн магазини, а ако нямате такива – проверете по специализираните за това форуми. Претеглете внимателно плюсовете или минусите – все пак давате пари за нещо, чиято главна цел е да ви изкарва пари!

Техническата поддръжка

Ето тук вече не бива да правите никакви компромиси! Особено ако не сте от най-грамотните от техническа гледна точка. Задължително се ориентирайте към хостинг, който предоставя 24/7 съпорт. Защото магазинът ви също трябва да е достъпен 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Тествайте поддръжката преди да направите покупката, това е най-доброто, което можете да направите за бизнеса и клиентите си!

И не на последно място, използвайте професионални съвети когато избирате следните типични за хостинга характеристики:

  • Интернет капацитет
  • Оперативна памет
  • Дисково пространство
  • Back-Up пространство
  • Процесорни ядра
  • Допълнителни IP адреси
  • Контролен панел

Друг уважаван уебсайт, на който можете да се информирате по отношение на избора на хостинг услуги можете да видите тук.

Искрено се надяваме да сме ви били полезни, бизнесът е за дръзките – дерзайте смело напред!


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

×