back to top
19.8 C
София

Уеб базираните платформи за електронна търговия вече нямат недостатъци

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

При стартиране на проект в сферата на е-търговията има някои принципни въпроси, които изискват принципно решение. Един от тези принципни въпроси е:

Да ползвам платформа с отворен код или да ползвам SaaS решение?

Преди стартиране на нов търговски проект всеки изрежда плюсове, минуси на двата типа платформи, удобства, недостатъци, цени… Могат да се правят всякакви таблици за сравнение, за преценка кой тип платформа е по-подходящ за даден проект.
Напредъкът при уеб базираните платформите обаче е очевиден.

Тези, които предпочитат класическите платформи с отворен код много често изтъкват аргументи в защита на тезата си, че тези платформи са по-добри от уеб базираните. Нека ги разгледаме набързо и да ги опровергаем:

Аргумент 1: „Искам да ползвам собствен хостинг за е-магазина си, за да имам пълен достъп до него единствено аз.“

Но каква е разликата между хостинг от някой доставчик на хостинг услуги и хостинг от SaaS платформата? Отново има достъп единствено администраторът на магазина, както и техническия персонал, обслужващ сървърите (както и при хостинг компанията).

Дори хостинг услугата при SaaS платформата е строго специализирана за е-комерс приложения, а не за всякакви по вид сайтове като в един споделен хостинг. Това дава определена IP репутация на всеки магазин в нея, което допълнително помага за SEO оптимизацията. Разбира се, в SaaS платформата също може да се ползва и „dedicated IP“.

Аргумент 2: „Уеб-базираните платформи не ползват CDN (Content Delivery Network)“

Това не е вярно. Независимо дали посетителите на магазина са в САЩ, Европа или на друго място, съдържанието се зарежда от най-оптималната локация.

Агумент 3: „Нямам достъп до кода на магазина“

При MerchantPro.bg администраторът има достъп до кода на магазина си. Може да се редактира фронт-енд кода и да добавя собствени скриптове, зареждани както от самия хостинг на магазина, така и от друго място.

Агумент 4: „Уеб базираните платформи нямат такъв избор от приложения и добавки, а зад тях не стои цяла общност от разработчици, които да създават нови приложения“

Всъщност има общност от ползватели зад всяка SaaS платформа. Има и такива ползватели, чиито приложения биват интегрирани, така че този аргумент не е съвсем точен.

Агумент 5: „При SaaS платформите не мога да пиша собствени добавки“

При другите SaaS платформи може и да не може. MerchantPro.bg обаче дава такава възможност. Дори можем да асистираме.

Нещо повече, даже класическите платформи, изискващи хостинг и инсталация, имат нужда от специална и постоянна анти-хак защита защото, съгласете се, тези платформи с отворен код са обучителна и тестова среда за хакери и недобронамерени програмисти изобщо. Ако не поддържате платформата на онлайн магазина винаги в последна версия, ако не актуализирате непрестанно добавените приложения (които трябва да съответстват на версията на платформата), може да се случи да сте мишена на хакерска атака.

В платформа като MerchantPro.bg не се грижите за такива неща. Това е работа на хората зад платформата. Такава отговорност поемат пред търговците. А софтуерът е винаги последна версия (актуализира се автоматично), с винаги поддържана техническа инфраструктура (отново не се грижите за хостинг, broadband, трафик и др. параметри).

Тук можем да отбележим и още един плюс за новите платформи – можете да имате повече от един онлайн магазин в един потребителски профил. Възможността да се контролират множество проекти под един профил в една обща платформа е огромно облекчение. Буквално с един клик се прехвърляме от админ панела на един магазин – в друг.

А обикновено старото поколение платформи изискват цяла нова инсталация за втори магазин.

На практика имате магазин, който е винаги на МАКС, и то не един, а колкото са необходими.

И при все, че можете да винаги да разчитате на клиентската поддръжка на платформата, имате вече една окомплектована е-комерс услуга на изключително достъпна цена, без да се налага да я заплащате наведнъж.

Платена публикация


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

×